2012. június 30., szombat

Fotóink eredetijének megtalálása - tipp

Szeretnénk röviden megmutatni, hogyan találjuk meg a gépünkre lementett fotó eredeti helyét az interneten. 
Ugyanis ha a www.kepfeltoltes.hu oldalra tesszük fel a fotót, az még nem jelenti azt, hogy betartottuk a jogi szabályokat; gyakorlatilag mi publikáltuk egy másik ember alkotását egy másik oldalon és ebből még nem lehet megtudni, hogy ki az eredeti tulaj - ergo az összehasonlítási lehetőségen kívül nem sok értelme van.

Egy ideje a google (a barátunk) rendelkezik képkeresési funkcióval is. Nem arra gondolok, hogy szavak alapján próbáljuk kiszűrni a kavalkádból azon képeket, melyek minket foglalkoztatnak, hanem konkrétan a képet magát is kerestethetjük.

1. Menjünk a google images oldalára!
2. Katt a fényképezőgép ikonra (a szöveges beviteli-mező jobb oldalán van)!
3. Válasszuk ki, hogy kép linket szeretnénk-e keresni (ha már feltöltöttük a kepfeltoltes.hu oldalra a fotót, akkor onnan tudjuk linkelni) vagy inkább feltöltjük a gépünkről!
4. Katt a 'keresés' gombra és már érkeznek is a találatok!

Ilyen egyszerű az egész. :)

Ha pedig chrome-t használsz, és neten találtál egy képet, melynek eredetijét meg kéne találni, akkor a dolog még egyszerűbb: jobb klikk a képen, majd "kép keresése a(z) google segítségével" és már ki is dobta számunkra a megfelelő találatokat.

Természetesen nem kapunk meg minden találatot, mert nem minden oldal van olyan jól megírva, mint a kockart (ez itt a reklám helye) és sok helyütt a googlerobotok nem férnek hozzá az információkhoz. Másrészt egyelőre csak úgy kereshetünk, ha ugyanazt a képet linkeljük/töltjük fel; más színárnyalatú fotókat már nehezebben fog megtalálni a google.

Amit még hozzátennék röviden a téma kapcsán, hogy a referencia dobozba feltöltéskor a referencia fotókat kérjük és nem egyéb jeleket, mint "-" vagy az a kifejezés, hogy "nincs". Ha nincs linkelve, feltételezzük, hogy nem használtál! Ha pedig használtál, akkor nem az a megfelelő kifejezés ide, hogy "volt", hanem a referenciafotó linkje.


Reméljük hasznos volt eme néhány sor és sikerült bemutatni kicsit, mily hasznos a google barátunk! :)

Köszönjük az olvasást!
www.kockart.hu

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...