2014. október 25., szombat

Tisztelet saját alkotásunk iránt

John Ward - Brushes

Ezt a cikket még Bögre írta a saját blogjára, mi pedig úgy láttuk, talán nem ártana kitenni ide is, hátha valakinek jó lenne egy kis buzdítás gyanánt. :)

Az alkotás világában fontos, hogy kellő tisztelettel és megbecsüléssel legyél az eszközeid és maga az alkotásod iránt is. Mondhatni, légy bármilyen jó is a területeden, ha előbbieket szem előtt tartod, akkor a munkád sokkal jobban sikerülhet! Légy amatőr hobbifotós, légy festő, ha nem bánsz megfelelően az eszközeiddel akkor azok hálátlanok lesznek. Elég csak idevenni példának a poros szenzort, a beszáradt ecsetet, a gyűrött papírt. Ha a tudásodhoz és magadhoz méltó művet szeretnél készíteni, akkor odafigyelésre és türelemre lesz szükséged.

Lehet, hogy ez vagy teljesen egyértelműnek vagy feleslegesnek tűnik, de úgy érzem, hogy erről mégis fontos írni. 
Mindenki rendelkezik egy adott, aktuális tudással, amiből idővel tovább fog lépni. Ez fejleszthető, sőt, fejleszteni kell! Lehet megélhetés a cél, lehet csak hobbi, de a tudásunkat - amikor csak tehetjük - fejlesszük. Mondhatni kötelezőnek kellene lennie, hogy az alkotó a saját szintjének és aktuális képességeinek megfelelően a lehető legtöbbet nyújtsa. Ezt már a nyersanyag kiválasztásánál érdemes elkezdeni, mivel már pusztán az, hogy egy minőségibb papírra vagy egy gyűrött füzetlapra kerül rá a kép is rengeteget jelenthet a megítélésben és minőségben. Ha fényképezel, és van egy megfelelő eszközöd, akkor ne légy lusta azt elővenni, ne a telefonod - feltehetőleg rosszabb - kameráját használd!

Ha már a nélkülözhetetlen eszközök és kellékek megvannak, akkor jön maga az alkotás fázisa. Itt is megállja a helyét, hogy ne legyél türelmetlen és - ha vannak - a szükséges kompromisszumoknál ne add lejjebb! Szánj rá elegendő időt, válassz megfelelő időpontot és körülményeket. Ha ezek nincsenek meg, az a végeredményben is meg fog látszódni.

Christoffer Mørch - Pencils
Miután elkészült a kép a következő fázis, ha publikálni akarod - feltéve, hogy tradicionális alkotásról van szó - a digitalizálás. Opció a szkennelés vagy fényképezés. A szkennelés kisebb alkotások esetén még megoldható, nagyobbnál már inkább a fényképező lehet az optimális választás. Ekkor több dologra kell figyelnünk, kezdve attól, hogy ne a fél szoba látszódjon, a vaku ne tüntesse el a mű felét, elegendő fény legyen és még sorolhatnám. Ezután szinte biztos, hogy még számítógépes utómunkálatokra lesz szükséged, levágni a felesleget a széléről, beállítani a fehéregyensúlyt, esetleges ferdeséget megszüntetni, stb. Személy szerint ezt tartom az egyik legfontosabb lépésnek, mert ez alapján alkotnak véleményt az alkotásodról mások. Lehet egy csodálatos képed, de ha igénytelenül van digitalizálva, akkor igénytelennek lesz elkönyvelve.

Ami még valamelyest ide sorolható, az már részben a kész, digitális alkotás körítése. Megfelelő cím, ha szükséges, akkor egyéb kiegészítések, mellyel a közösség számára a publikálásod könnyebben emészthető.

Annak a fontosságát sem lehet kihagyni, hogy ha fejlődni szeretnél, akkor sokkal könnyebb megfelelő tanácsokat kapni hozzáértőbb alkotóktól, ha a képed jól látható a szépségeivel és hibáival együttesen. Egyáltalán nem szégyen az, ha van mit foltozni rajta, elvégre a hibák megismerése és kijavítása visz majd előrébb, melynek köszönhetően később már még jobbat adhatsz ki a kezeid közül.

Röviden ennyi volna a lényeg, melyet szerettünk volna megosztani veletek. Mindez nagyon fontos, mikor az ember digitális publikálás mellett dönt, és amikor szeretné, hogy lássák mások is az alkotásait online. Remélhetőleg tanulságos szemekre talált ez a néhány sor és ösztönzőleg fog hatni.


www.kockart.hu


Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...